19 februari 2013

Internet


Att få internet på en ö är inte det lättaste. Det är en hel procedur som måste genomgås, med en hel del planering innan.

1.       Säg till flera dagar i förväg att du vill åka in till närmaste stad. Det är transport till hamnen som måste ordnas och någon måste följa med eftersom det är första gången. Se även till att du inte nämner att du vill åka till alldeles för många, för rätt som det är har alla du pratat med fixat på sitt eget vis, utan att ha pratat med vare sig dig eller varandra.

2.       Åk motorcykel till hamnen. Se till att var färdig i tid, men var beredd på att vänta. Går att applicera på nästan allt här i Uganda. Även när du väl börjat åka kan det bli stopp på tio minuter, den här gången för att vänta på ännu en lärare som visst skulle med.

3.       Åk båt med upprörda ugandier. Båten kan vara överfull, plankan du sitter på gå sönder och föraren kan vägra släppa över folk till en annan båt för han vill ha alla pengar själv. Akta dig för vatten, du vet aldrig vad för sjukdomar du kan få av Victoriasjön.

4.       Bli bogserad i land. Efter tre motorstopp kan det vara så att motorn ger upp helt, och du kan bli tvungen att bli bogserade i land. Ta med mycket vatten och solskydd. Även det är applicerbart på nästan allt i Uganda.

5.        Efter att ha klättrat i massa båtar, bli buren sista biten iland av en barbröstad, ung ugandisk kille. Glöm inte betala 300sh.

6.       Hitta en taxi. Men när du kliver ur, se dig för. Det kan resultera i ett blåmärke på ditt högra lår om du inte passar dig. Se bild nedan för skräckexempel.

7.       Hitta en Orange-butik. Stå i kö, vänta, skriv papper, vänta, svara på några frågor, vänta, betala, vänta, få kvittot. Mycket vänta, mycket pengar, men helt klart värt det.

8.       Åk lite mer taxi. Åk lite båt. Akta dig för Victoriasjön. Åk lite motorcykel. Njut av svalkande vindar och perfekt temperatur.

9.       Koppla upp dig och använd internet så snabbt du kan för att spara på dina GB. Håll sex eller sju barn borta från skärmen samtidigt som du svarar på deras frågor om allt du kollar på när du äntligen har internet efter två veckor.

En vanlig lördag i Uganda helt enkelt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar